Etätuki

Moni on tietokonetta käyttäessään ehtinyt kirota, että tietokoneet on suunniteltu insinööreiltä insinööreille. Usein tuntuu, että pienimpäänkin vikatilaan ja asennukseen tarvitaan tekniikan alan loppututkinto, ja joskus sekään ei vaikuttaisi riittävän. Ja vaikka normaalijärjellä varustettu ihminen saisi kouraansa esimerkiksi uuden käyttöjärjestelmän asennukseen tarvittavat ohjeet, voi homma silti osoittautua täysin mahdottomaksi.

Uusissa käyttöjärjestelmissä tätä asiaa on yritetty parantaa, vaihtelevin tuloksin. Monet tietokoneen käyttäjät ovat sitä mieltä, että kursorisesti arvioituna Mac-tietokoneissa tällaiset käytännön pienet asennukset sekä muut toimenpiteet ovat himpun verran helpommin suoritettavia kuin Windows-koneissa. Joskus tämä asia kuitenkin kilpistyy vain siihen, kumpaa järjestelmää on vuosien varrella tottunut käyttämään. Kun asiaa jankkaa tarpeeksi usein, alkaa siihen ja sen logiikkaan, vaikkakin kuinka outoon, pikku hiljaa tottua.

Etätuki pulmatilanteissa

Tietokoneen reistaillessa on apu kallisarvoista. Yleensä me kaikki näissä tilanteissa turvaudumme lähimpään oljenkorteen, eli joko perhe- tai ystäväpiiristä löytyvään nörttiin. Tällaiset henkilöt ovat usein samassa tilanteessa kuin se suvun ainoa lääkäri – häneltä odotetaan löytyvän aikaa ja halua ratkoa ilmaiseksi kaikkien sadan kilometrin säteellä asuvien henkilökohtaiset ongelmat, vuorokauden ajankohdasta riippumatta.

Jos lähinörttisi on kuitenkin tehnyt lakon tai joutunut burnout-tilaan, voit harkita muitakin ratkaisuja. Useissa suurissa kaupungeissa on olemassa tietokoneen huoltopisteitä, joihin voit viedä koneesi tarkistettavaksi. Monesti tilanne vaatii kuitenkin nopeaa puuttumista, sillä monelle meistä tietokone on työväline, jonka hajotessa koko maailma tuntuu pirstaloituvan.

Tällöin onkin yksi hyvä vaihtoehto ottaa yhteyttä tietokoneen etätukea tarjoaviin yrityksiin. Jos satut löytämään ammattitaitoisen ja hyvän etätukea antavan henkilön, hän voi puhua sinut läpi suuristakin asennuksista ja teknisistä ihmeteoista. Tämä toki riippuu tukea antavan sekä vastaanottavan henkilön vuorovaikutustaidoista sekä yleisestä asenteesta, sillä 80-vuotiaan eläkeläisen turhautuminen stadin slangia puhuvaan lippispäiseen some-ihmeeseen ei takuulla yllätä ketään.

Etätuki ohjelmiston avulla

Tällaisissa tapauksissa onkin yleensä helpoin ja kätevin vaihtoehto, jos pystyt asentamaan koneellesi etätukeen tarkoitetun ohjelmiston. Tällä tavoin annettava etätuki toki myös edellyttää, että käytössäsi on toimiva internetyhteys.

Etätukiohjelmiston avulla opastaja voi käyttää konettasi, vaikka hän sijaitsisi fyysisesti täysin toisella paikkakunnalla tai vaikka toisessa maassa. Kun koneeseesi on asennettu oikeanlainen ohjelmisto (vaikka sukunörtin avustuksella tai kenties aivan itse), voi etätuen antaja ottaa yhteyttä koneeseesi ja sinun luvallasi ottaa koneesi ns. haltuunsa.

Tällaisen etäyhteyden kautta tuen antaja voi hoitaa monia pulmallisia tilanteita. Hän voi esimerkiksi määritellä, minkä vuoksi kone takkuilee, ja korjata vikoja ammattilaisen ottein. Etätuki sopii hyvin myös esimerkiksi tilanteisiin, jossa olet ostanut vaikkapa uuden tulostimen tai skannerin. Etätuen avulla ammattilainen asentaa tarvittavat ohjelmat käden käänteessä, ja samalla myös varmistaa, että osaat käyttää kapistusta oikealla tavalla.

Etätuen avulla voit myös asennuttaa uusia ohjelmistoja ja vaikkapa täysin uuden käyttöjärjestelmän. Uuden Windowsin asennus onkin hyvä esimerkki päivitystoimenpiteestä, joka saattaa mennä amatööriltä todella pahasti metsään. Tällaisissa tapauksissa onkin hyvä myöntää omat puutteensa jo heti kättelyssä, ja antaa ammattilaisen hoitaa homma yrittämättä itse säveltää väliin yhtikäs mitään.

Etätuki on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun epäilet, että koneessasi on viruksia tai muita haittaohjelmia. Niiden etsiminen ja poisto käy ammattilaiselta monta kertaa nopeammin. Voit toimenpiteen jälkeen myös olla varma siitä, että et ole vahingossa tullut samalla kertaa tuhonneeksi koneeltasi jotain todella oleellista.

Ja toki etätuki voi auttaa sinua myös itse koneen käytössä, jos tunnet olosi epävarmaksi. Avun pyytäminen ei ole koskaan heikkoutta, vaan viisautta.

etatuki

Kannattaako tietokonetta korjata?

Tietokoneen oireillessa on toki luonnollista kartoittaa ensiksi kaikki mahdolliset keinot, joilla koneeseen voisi vielä saada uutta eloa. Joskus koneen pystyy korjaamaan pienillä toimenpiteillä, kuten imuroinnilla tai ajamalla koneen läpi viruksien torjumiseen ja havainnointiin käytetyn ohjelman. Joskus vika löytyy jonkun toisen ihmisen, maksullisen tai maksuttoman, avustuksella. Tällöin koneeseen saattaa joutua tilaamaan korjauspalvelun tai kenties lisäksi kokonaan uusia osia.

Tällä hetkellä uudet tietokoneet eivät ole kovin kalliita. Takavuosien hintatasoista ollaan tultu ryminällä alas, ja uuden koneen voi saada parilla satasellakin. On toki eri asia lähteä edes harkitsemaan tällaisen halpiskoneen korjausta kuin miettiä tilannetta, jossa pari tuhatta euroa maksanut kone alkaa laukeilemaan juuri takuuajan umpeuduttua.

Onkin vaikeaa sanoa ehdotonta nyrkkisääntöä sille, milloin konetta kannattaa alkaa korjata ja milloin se on tuhoon tuomittu. Korjaamiseen kuluu aina rahaa, mutta lisäksi siihen voi kulua todella pitkä aikakin – esimerkiksi tilanteessa, jossa varaosa joudutaan tilaamaan ulkomailta. Tällaisessa tapauksessa aika ilman tietokonetta saattaa koitua kalliimmaksi kuin uuden tietokoneen hankkiminen. Monesti ihmiset käyttävät tietokonetta töiden tekoon, ja jos koneen puuttumisesta aiheutuu suoria tai edes epäsuoria tulonmenetyksiä, olisi uuden koneen ostamista harkittava vakavasti.

Jos sinulla on niin sanottu halpiskone, ei se kuitenkaan tarkoita, että sitä ei missään tapauksessa kannattaisi alkaa korjata itse. Pari satastakin on iso raha, toiselle toki isompi kuin toiselle. Mutta jos tällaisenkin koneen ainoa vika saadaan korjattua yksinkertaisella ohjelmiston asennuksella, ei uuden koneen ostamisessa ole järjen hiventäkään.

Korjaaminen säästää aina luonnonvaroja

Tietokoneisiin käytetään paljon jalometalleja ja muita luonnonvaroja, jotka tulevat jossain vaiheessa maapalloltamme ehtymään. Lisäksi tietokoneet ovat ongelmajätettä, joka tulee hoitaa asianmukaiseen jätteenkäsittelypaikkaan. Ja vaikka osa tietokoneen sisuksista päätyisikin