Kannattaako tietokonetta korjata?

Tietokoneen oireillessa on toki luonnollista kartoittaa ensiksi kaikki mahdolliset keinot, joilla koneeseen voisi vielä saada uutta eloa. Joskus koneen pystyy korjaamaan pienillä toimenpiteillä, kuten imuroinnilla tai ajamalla koneen läpi viruksien torjumiseen ja havainnointiin käytetyn ohjelman. Joskus vika löytyy jonkun toisen ihmisen, maksullisen tai maksuttoman, avustuksella. Tällöin koneeseen saattaa joutua tilaamaan korjauspalvelun tai kenties lisäksi kokonaan uusia osia.

Tällä hetkellä uudet tietokoneet eivät ole kovin kalliita. Takavuosien hintatasoista ollaan tultu ryminällä alas, ja uuden koneen voi saada parilla satasellakin. On toki eri asia lähteä edes harkitsemaan tällaisen halpiskoneen korjausta kuin miettiä tilannetta, jossa pari tuhatta euroa maksanut kone alkaa laukeilemaan juuri takuuajan umpeuduttua.

Onkin vaikeaa sanoa ehdotonta nyrkkisääntöä sille, milloin konetta kannattaa alkaa korjata ja milloin se on tuhoon tuomittu. Korjaamiseen kuluu aina rahaa, mutta lisäksi siihen voi kulua todella pitkä aikakin – esimerkiksi tilanteessa, jossa varaosa joudutaan tilaamaan ulkomailta. Tällaisessa tapauksessa aika ilman tietokonetta saattaa koitua kalliimmaksi kuin uuden tietokoneen hankkiminen. Monesti ihmiset käyttävät tietokonetta töiden tekoon, ja jos koneen puuttumisesta aiheutuu suoria tai edes epäsuoria tulonmenetyksiä, olisi uuden koneen ostamista harkittava vakavasti.

Jos sinulla on niin sanottu halpiskone, ei se kuitenkaan tarkoita, että sitä ei missään tapauksessa kannattaisi alkaa korjata itse. Pari satastakin on iso raha, toiselle toki isompi kuin toiselle. Mutta jos tällaisenkin koneen ainoa vika saadaan korjattua yksinkertaisella ohjelmiston asennuksella, ei uuden koneen ostamisessa ole järjen hiventäkään.

korjaus

Korjaaminen säästää aina luonnonvaroja

Tietokoneisiin käytetään paljon jalometalleja ja muita luonnonvaroja, jotka tulevat jossain vaiheessa maapalloltamme ehtymään. Lisäksi tietokoneet ovat ongelmajätettä, joka tulee hoitaa asianmukaiseen jätteenkäsittelypaikkaan. Ja vaikka osa tietokoneen sisuksista päätyisikin kierrätykseen, suuri osa siitä jää kuormittamaan luontoamme edelleen. Nämäkin seikat puoltavat korjaamisvaihtoehtoa. Miksi tuhlata suotta, jos korjaaminen on mitenkään mahdollista?

Tiedostava kuluttaja myöskin tietää, että suuri osa tietokoneisiin käytettävästä pienelektroniikasta saatetaan teettää lapsityönä. Usein tällainen työ on vielä lisäksi vaarallista ja joskus työvoima voidaan luokitella suoranaisesti orjatyöksi. Näissäkin näkökulmissa piilee motiiveja pitää vanhaa tietokonetta käytössä niin kauan kuin mahdollista, vaikka se ei enää olisikaan täysin viimeisintä huutoa, ja vaikka tilillä olisikin rahaa uuden kapistuksen ostoon.

Kierrätä ja huolehdi tietoturvasta

Jos tietokoneesi näyttää olevan menetetty tapaus, tulee sinun hankkiutua siitä asianmukaisesti eroon. Tietokonetta ei kannata heittää suoraan taloyhtiön roskakoriin paristakin eri syystä. Ensinnäkin se on täysin edesvastuutonta ja lisäksi saatat itsesi alttiiksi tietojesi varastamiselle.

Tietokoneeseen on yleensä tallennettu paljon tietoa. Koneesi saattaa sisältää arkaluontoisia kuvia, kirjeitä, henkilökohtaisia videoita tai vaikkapa tunnuksia käyttämiisi järjestelmiin ja jopa pankkitietoihisi. Kun poistat tietokoneesi käytöstä, kannattaa siihen ensin ajaa ohjelma, joka ylikirjoittaa kaikki tiedostoihin tallennetut tiedot. Tällaisia ohjelmia on monia, ja niiden käyttö on verrattain helppoa.

Jos kone ei enää käynnisty, on yksi varma tapa myös hakata kovalevy päreiksi vaikkapa vasaran avulla. Kun tiedostot ovat fyysisesti sirpaleina, on niiden hyväksikäyttö verrattain vaikeaa jopa kansainvälisen tason vakoojalta.

Lopuksi vanha kone tulee toimittaa aina asianmukaiseen kierrätyspisteeseen. Usein koneen myynyt yritys ottaa takaisin vanhoja, käytöstä poistettuja koneita ja toimittaa ne sen jälkeen eteenpäin. Suurimmista liikkeistä ainakin Gigantti ja Markantalo ottaa vastaan kierrätettäviä koneita, vaikka et edes ostaisi kyseisistä liikkeistä mitään. Voit myös viedä koneen kuntasi kierrätyskeskukseen, jossa on tällaista käytöstä poistettua elektroniikkaa varten oma kierrätyspiste.