Tietokoneen huolto

Tietokoneen huoltoon vaikuttavat monet eri asiat. Ohjeet muuttuvat radikaalisti, jos kyseessä on esimerkiksi Windows- koneen sijasta Mac. Lisäksi tilanne on aivan eri, jos lähdetään esimerkiksi vaihtamaan kovalevyä pikkuruisesta kannettavasta tietokoneesta, kuin jos uutta kovalevyä eli kovoa tarvitseekin irrotettavan kuvun omaava pöytätietokone.

Joitakin asioita kuka tahansa voi tosiaan tehdä itse, ja joihinkin kannattaa huutaa apua paikalle. Esittelemme tässä muutamia vippaskonsteja, joilla voit itse saada puhallettua koneeseesi lisää happea ja näin elvytettyä sille edes hivenen verran lisää elinaikaa.

huolto

Tietokoneen perushuolto

Pöytäkoneen huolto kannattaa aloittaa niin kutsutulla puhdistuksella. Puhdistuksella ei tässä tapauksessa tarkoiteta pölyjen pyyhkimistä tai imurointia, vaikka nekin ovat itse asiassa hyviä vinkkejä. Itse asiassa näppäimistön säännöllinen pyyhkiminen ja imurilla hurauttaminen ovat asioita, jotka jokaisen tulisi tehdä tietokoneelleen aina normaalin siivouspäivän koittaessa.

Imuroinnin lisäksi sinun kannattaa kuitenkin ajaa koneen lävitse joku puhdistusohjelma, joka käy läpi tietokoneessasi olevat tiedostot ja heittää roskiin kaiken tarpeettoman ja epäolennaisen. Samalla tällainen ohjelma eheyttää koneessasi olevat tiedostot parempaan järjestykseen. Ja kaikkihan me tiedämme, miten paljon helpompaa on työskennellä siistillä työpöydällä kuin etsiskellä tarpeellisia asioita jatkuvasti massiivisen rojuvuoren alta.

Muista myös päivittää tietokoneesi ohjelmistot säännöllisin väliajoin. Ei ole ihme, jos koneesi ei rullaa ikivanhoilla ohjelmilla! Monet ohjelmat vaativat säännöllisin väliajoin täyden päivityssession, jotta saat niihin ladattua esimerkiksi uusimpia ominaisuuksia. Usein tietokoneesi osaa itse kysyä, haluatko päivittää jonkun ohjelmistosi uuteen versioon. Vaikka ohjelman päivittäminen vie tovin verran aikaa, ei kannata lykätä näitä päivityksiä joka kerta hamaan tulevaisuuteen. Pienellä vaivannäöllä saatat saada koneeseesi huimasti lisää elinvoimaa.

Läppärin ja pöytäkoneen huolto

Ohjelmistojen kohdalla läppäriin ja pöytäkoneeseen pätevät tismalleen samat säännöt. Ei ole siis väliä, minkälaiseen laitteeseen ohjelma on asennettu. Usein nämä päivitykset ohjaavat itse itseään, eikä sinun tarvitse tehdä mitään muuta kuin juoda odotellessasi vaikkapa kupponen kahvia.

Kun lähdetään uusimaan osia koneen sisältä, tuleekin eteen aivan uudenlaisia haasteita. Pienet kannettavat eivät välttämättä halua luovuttaa osiaan laisinkaan, ja esimerkiksi kovalevyn tai tuulettimen vaihto voi osoittautua todella hankalaksi ja joskus jopa täysin mahdottomaksi toimenpiteeksi.

Jos käytät kuitenkin perinteistä pöytäkonetta, voit suorittaa näitä toimenpiteitä huoletta. Pöytäkoneen upea puoli on tilavuus, sillä koneen sijaitessa erillisen metallikuorensa alla omassa laatikossaan, on eri komponentteihin huomattavasti helpompi päästä käsiksi. Perinteisen pöytäkoneen osien vaihtaminen on yksinkertaista ja helppoa, ja se onnistuu usein jopa täysin vasta-alkajalta.

Avaa kuori ja totea ongelma

Pystyt esimerkiksi puhdistamaan pöytäkoneesi sisukset sinne kertyneestä pölystä vaivattomasti avaamalla kannen ja puhdistamalla kuonat joko kevyesti imuroimalla tai pyyhkimällä. Erityistä huomiota kannattaa osoittaa tuulettimelle, joka saattaa vaurioituessaan tai pölystä täyttyessään kuumentaa ja samalla rikkoa koko koneen.

Joissain tapauksissa koneen ”kuolemiseen” on syynä niinkin yksinkertainen ongelma, että muisti tai kovalevy on päässyt irtoamaan itse koneesta. Tällaiseen vaurioon saattaa riittää jokin tärähdys, esimerkiksi lapsen tai koiran törmääminen koneeseen. Joskus osaset on jo alun perin asetettu paikalleen puutteellisesti, ja ajan kanssa ne vain irtoavat omatoimisesti.

Jos koneesi ei siis käynnisty etkä saa siihen eloa laisinkaan, kannattaa aukaista kone ja tarkistaa, että kaikki vipstaakelit ovat kiinni jossakin kohdassa. Sinun ei siis välttämättä tarvitse edes tietää, mikä möntti onkaan kyseessä – jos se on irti, laita se siihen kohtaa, johon se sopii. Yksinkertaista, mutta toimii yllättävän usein. Tällaisilla pienillä konsteilla saatat huomata säästäväsi helposti satoja euroja.